Sunday, April 05, 2009


"På dansgolvet beter sig känslorna tydligare är annars.
Jag märker vem jag är varje gång och hur
jag saknar. Märker rädslan för misstag förvandlas
till lek; märker hur vrede blir blidare i smaken."


Raderna är från boken: Jag lutar mig mot dig och flyger - en tangoresa

av Kristín Bjarnadóttir
i författarens egen tolkning från isländskan

Staka Bokförlag 2009
ISBN: 978-91-973204-4-3
Grafisk for
m omslag:
Hany Hadaya http://www.h2h.is/
Grafisk form innlaga:

Johan Ekelund och Kristín Bjarnadóttir

Trådbunden, 56 sidor, mjukband, papper 120gr. Munken Lynx
mattlaminerat omslag; tryck Bulls Graphics


Boken kan även beställas direkt via författaren: tlf: 0709 747535 (SMS) eller mail: kb.lyng@gmail.comOm boken


Jag lutar mig mot dig och flyger handlar om tangoberoende och vägen dit - en sorts dokumentärdikter - eller som det sägs på bokens baksida: om argentinsk tango och kan ses som ett lyriskt resultat av en empirisk undersökning. I centrum står en dansande kvinna. Hon rör sig fritt i den urbana tangomiljön men förblir flickan från den karga isländska landsbygden.
*
Kristíns prosadikter fick bra mottagande då de kom ut i Reykjavik, både bland dansande och icke dansande läsare.
"ödmjuka dikter och lättlästa"
skrev litteraturkrikern Sigurður Hróarsson, Fréttablaðið. Han ansåg tanken om att sluta tänka som bokens roligaste tanke då den väcker frågor om skapandets ursprung och huruvida skaparkraftens källor är kroppsliga eller ej.

Följande beskrivning är från en recension
av Skafti Þ. Halldórsson, Morgunblaðið, Reykjavík

"folklivsbilder, starka och välskrivna … Kristín försöker, likt Borges gjorde på sin tid, att beskriva livet på gatan, i gathörnen och i danssalongerna. Men här går resandet in i en annan värld, en värld som diktjaget tydligen förtrollas av … Innerst inne är dikterna ändå främst en inre resa i ett färgrikt känsloregister, i glädje och sorg till ackompanjemang av bandonéon."


Om författaren

Kristín Bjarnadóttir bor sedan 1980-talet på västkusten i Sverige, men föddes på Islands nordkust och växte upp i en lantlig miljö där man dansade gammaldans ackompanjerad av dragspel. Som 17-åring drog hon ut i världen via Reykjavík och snart blev det jazz, nutida dans och afrodans. Kristín gick i 3-årig scenskola vid Odense Teater Danmark där dans ingick som en disciplin och under en tid då bl.a. danslegenden Nini Theilade undervisade. Under sina år inom skådespelaryrket – i Danmark, Island och Sverige – medverkade hon även i musikaler, senast Ghetto av Joshua Sobol på Göteborgs Stadsteater.Intresset för argentinsk tango vaknade i Köpenhamn år 1992 då Kristín såg gästföreställningen Todo Tango, vilken belyste tangons historia. Fyra år senare tog hon sina första lektioner och hann med diverse workshops och tangofestivaler i Europa innan hon for till Buenos Aires.
Som poet rönte Kristín stor uppskattning på Island för "lyrisk originalitet" då dikteposet Því að þitt er landslagið (Ty landskapet är ditt)utkom i Reykjavík 1999, en diktsvit framvuxen ur spänningen mellan barnets längtan bort och den vuxnas längtan hem.


Berättelsen Världens bäste tanguero finns i bokform på isländska och spanska Heimsins besti tangoari /El major tanguero del mundo och på svenska kan den läsas här:
Världens bäste tanguero; en berättelse


P.S.
Kristín er en av sex nordiska poeter som 2009 deltar i kulturutbytesresan Norden möter Mekong, med poesifestival i Kambodias tre största städer: Battambang, Siem Riep och Phnom Penh. Se artikel i the Phnom Penh Post